Viaceré obce regiónu zápasia vplyvom sucha s nedostatkom pitnej vody

05.07.2012 Michalovce

Staré 4. júla (TASR) - Viaceré obce na Zemplíne začínajú zápasiť v týchto dňoch s nedostatkom pitnej vody. Aktuálne počasie sprevádzané vysokými teplotami a suchom sa podpísalo pod znižovanie výdatnosti prameňov, ktoré napájajú obecné vodojemy.
Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) v tejto súvislosti zakázala v obciach Staré, Oreské a Zbudza až do odvolania používať pitnú vodu z vodovodnej siete na plnenie bazénov, prípadne polievanie záhrad či trávnikov.
V prípade nedodržiavania prijatého opatrenia bude VVS, a. s., závod Michalovce nútená pristúpiť k regulácii dodávky pitnej vody podľa príslušnej legislatívy, uvádza sa vo vyjadrení spoločnosti.
"Ľudia by mali šetrne narábať s pitnou vodou. Nebolo by vhodné, ak by si ňou niekto naplnil v týchto dňoch 50-kubíkový bazén za cenu, že jeho sused nebude mať vodu na pitie," konštatovala na margo nariadenia VVS starostka Starého Agáta Jesenková.
Obyvateľom obce odporúča využiť na polievanie záhrad a iné úžitkové účely podľa možností vodu z vlastných studní.
Obec Staré je napájaná Jaškovým prameňom, ktorý sa nachádza v lesoch nad obcou. Kumulácia pitnej vody sa následne realizuje v nižšie položenom vodojeme, ktorý slúži svojmu účelu už od roku 1927. V súčasnosti je majetkom VVS.
"Problém s vodou sme u nás zaznamenali počas letných horúčav aj v uplynulom období, naposledy asi pred troma rokmi. Nižšie položené domácnosti tým až tak netrpeli, ale vyššie rodinné domy ju nemali vôbec," zdôraznila Jesenková s tým, že požiadavku VVS na šetrenie s pitnou vodou by mali obyvatelia Starého v rámci potrebnej prevencie akceptovať.
 

Vyberte región